top of page
  • Foto van schrijverZuzana

De perfecte balans in een sleeve.

Met de term "sleeve" bedoelen we in de tattoo wereld een volledig getatoeëerde arm. Dus vanaf de schouder tot aan de pols of vingers, aan de binnen- en buitenkant.


Uit mijn ervaring blijkt dat er 2 soorten mensen zijn als het gaat om sleeves.


Type 1: "de verzamelaars" - mensen die veel verschillende tattoos op één arm hebben en die heel vaak zijn gezet door verschillende artiesten en best vaak ook in verschillende stijlen. Daar is natuurlijk niks mis mee want uiteindelijk, wanneer je arm helemaal vol getatoeëerd is, is het één geheel – een sleeve dus. Zo'n sleeve heb ik zelf ook.


Type 2: "de planners" – mensen die weten dat ze een hele sleeve willen, uitgebreid op zoek gaan naar een artiest die ze vertrouwen en die de gehele sleeve laten ontwerpen en zetten door die artiest. In dat geval kunnen wij als artiesten iets super moois maken wat één geheel is.


Groot en klein

In een vorig artikel heb ik het over juiste maten van realistische tattoos gehad.

In het geval van een sleeve heb je de perfecte balans nodig; grote onderwerpen afgewisseld met wat kleinere. Het is simpel; waar je lichaam groot en breed is (bijvoorbeeld driekwart van je bovenarm) past een groot onderwerp. Denk bijvoorbeeld aan een dierenkop of een menselijke portret. Waar je lichaam smaller en kleiner is (het stuk boven je ellenboog bijvoorbeeld) past iets wat kleiner is. Een natuur-tafereel of een silhouet, bijvoorbeeld.


In de praktijk

Het gebeurt vaak dat mensen veel onderwerpen als één tattoo op een kleine plek willen. Als ik een mooie, duidelijke en makkelijk herkenbare tattoo wil zetten is dit onmogelijk.


Daarnaast is het zo dat wanneer mensen één realistische tatoeage laten zetten, ze 9 van de 10 keer terugkomen voor meer tattoos. Het is dus verstandig om te beginnen met één onderwerp dat duidelijk en leesbaar is.


Aantal onderwerpen voor een mooie sleeve

Bij het ontwerpen van een arm-sleeve zijn er 4 zones: bovenarm buitenkant, bovenarm binnenkant, onderarm buitenkant en onderarm binnenkant. In principe passen één of twee onderwerpen per zone (afhankelijk van hoe breed/dun/lang/kort je arm is). Dat betekend dus dat je voor de hele sleeve ongeveer vier grote onderwerpen (afbeeldingen) en 4 kleine onderwerpen (afbeeldingen) nodig hebt.


Dit is natuurlijk heel algemeen, er zijn altijd uitzonderingen mogelijk.


Vergeet niet: less is more!

289 weergaven0 opmerkingen

Comments


Commenting has been turned off.
Post: Blog2_Post
bottom of page