top of page

Ik word getatoeëerd!

Je eerste tatoeage laten zetten kan best spannend zijn. Ook als het niet je eerste tattoo is kan een checklist met dingen die je moet weten over voorbereiding en nazorg handig zijn. Lees hieronder hoe je jezelf het beste kunt voorbereiden en wat je kunt doen om je tatoeage de beste zorg te geven!

zuzana tattoos realism black and gray.JPG
Voorbereiding en nazorg: Tekst

Voorbereiding

  1. Ga vanaf minimaal één maand voor de afspraakdatum niet meer onder de zonnebank, op zonvakantie en vermijd zonnebaden in het algemeen. Als de huid door de zon is verkleurd wordt deze stug. Daardoor zal de inkt minder goed in de huid opgenomen worden. Daarnaast zal de tatoeage er na het vervellen van de huid anders uit gaan zien qua kleur en intensiteit.

  2. Smeer de plek waar de tatoeage zal komen vanaf één maand voor de afspraakdatum dagelijks in met een vocht inbrengende lotion. Door dit te doen zal de huid soepel en strak worden en zal de inkt goed door de huid worden opgenomen.

  3. Drink vanaf een week voor de afspraak dagelijks zo veel mogelijk water. Hierdoor wordt je huid gezond en is het goed te tatoeëren.

  4. Gebruik vanaf minimaal 24 uur voor de afspraak géén drugs en/of alcohol.

  5. Zorg voor een goede nachtrust, kom uitgerust naar de studio.

  6. Zorg dat je voldoende hebt gegeten en neem ook voldoende eten en drinken mee naar de studio. Tijdens het tatoeëren verbrand het lichaam veel energie en je houdt het langer vol als je die verloren energie regelmatig aanvult. Het liefst bevat wat je eet en drinkt veel (vruchten-) suiker.

  7. Scheer de dag voor de afspraak, of indien mogelijk dezelfde ochtend nog, de plek waar de tatoeage komt.

  8. Draag wanneer je naar de studio komt comfortabel zittende kleding. Bij voorkeur is deze kleding zwart en is het niet erg als er vlekken op komen. Zorg er ook voor dat de kleding die je draagt niet pluist en dat er geen huisdierharen op zitten. De loszittende haren op kleding kunnen namelijk voor ontstekingen zorgen.

  9. Heb je lang haar? Doe je haren dan met bijvoorbeeld een elastiek in een staart of doe het in een knot. Zo voorkom je dat haren in de tatoeage terecht komen en deze daardoor mogelijk gaat ontsteken.

  10. Heb je een lange baard? Ook dan geldt; doe het in een staart.

  11. Neem je jouw telefoon of tablet mee en wil je die gebruiken tijdens de sessie? Geen probleem. Vergeet dan niet ook je oordopjes en oplader + kabel mee te nemen.

Nazorg

Direct nadat de tatoeage is gezet:

Je verse tatoeage wordt afgedekt met folie. Deze mag je minimaal een half uur en maximaal vier uur laten zitten. Onder de folie kun je wondvocht met inkt zien verschijnen. Dit is normaal. Zodra je de folie verwijdert, mag je je tatoeage zachtjes wassen met lauw water en zeep. Ik adviseer om hiervoor een product van Carl and Johan te gebruiken. Na het wassen mag je de tatoeage droogdeppen met keukenpapier en insmeren met een Carl and Johan verzorgingszalf.

Gaan slapen:

Omdat een verse tatoeage zich gedraagt als een verse schaafwond is het aan te bevelen je tatoeage voor de eerste nacht in te pakken met keukenfolie. Hiermee voorkom je dat er schadelijke bacteriën bij je tatoeage komen.

Dag 1 t/m 3:

Je huid zal pijnlijk zijn en een branderig gevoel geven. Dit is normaal. Was je tatoeage regelmatig met lauw water, dep het droog met keukenpapier of schone handdoek en smeer het in met Carl and Johan verzorgingszalf. Het is daarbij belangrijk dat je de zalf dun aanbrengt. Een voldoende hoeveelheid is als de tatoeage glanst maar niet wit is. Als je de tatoeage te dik insmeert verstopt dit de poriën van je
huid wat een ontsteking tot gevolg kan hebben. Je mag de tatoeage zo vaak insmeren als je wilt en ik adviseer om dit te doen zodra de tatoeage droog of oncomfortabel aan begint te voelen.

Dag 4 t/m 14:

De tatoeage gaat vervellen en de huid zal niet meer pijnlijk zijn. Houd je tatoeage schoon en blijf het lichtjes insmeren. Ga vooral niet aan de loskomende velletjes plukken. De huid moet vanzelf genezen.

Vanaf dag 15:

Na twee weken is de tatoeage genezen en zal deze niet meer vervellen. Uitzonderingen hierop zijn tatoeages op benen of bij een erg droge huid. Als je geen losse velletjes of droge plekken meer ziet dan mag je stoppen met het insmeren met verzorgingszalf. Vanaf dat moment is het verstandig om je tatoeage één maal per dag en het liefst s ’avonds in te smeren met een hydraterende lotion. Daarmee blijft je huid en dus ook de tatoeage nog lang mooi.

Do's and don'ts

Wel doen:

Smeer elke keer als je in de zon komt je tatoeage in met zonnebrandcrème SPF 50. Kies een crème die zowel tegen UVA als UVB beschermt. Carl and Johan hebben een goede zonnebrandcrème in het assortiment.

Neem regelmatig een douche en was je tatoeage met lauw water.

Niet doen:

Ga nooit met je tatoeage in de felle zon of onder de zonnebank. De zon doet hetzelfde met je tatoeage als wat het met een zwart kledingstuk doet; het maakt het vaal en grijs.

Ga de eerste 10 dagen niet sporten en verricht geen zware fysieke inspanningen. Deze activiteiten kunnen lelijke littekens veroorzaken en overmatig zweten kan je tatoeage ernstig irriteren.

Ga de eerste 6 weken niet zwemmen en ga niet in de sauna. Zout, chloor en chemicaliën kunnen je tatoeage ernstig aantasten.

Nu weet je alles wat je nodig hebt voor een goede voorbereiding en de juiste nazorg. Heb je nog vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan contact met me op!

Voorbereiding en nazorg: Lijst
bottom of page