top of page
  • Foto van schrijverZuzana

Moet ik bang zijn voor tattoo naalden?

Bijgewerkt op: 24 jan. 2023

Als mensen aan tattoos denken zien ze meteen enge scherpe naalden voor zich. Maar zijn tattoo naalden echt naalden?


Ze worden wel naalden genoemd maar ze zijn heel anders dan de naalden die huisartsen gebruiken om een prik te zetten. Medische naalden zijn hol en scherp afgesneden zodat ze door de huid heen kunnen om een vloeistof in te brengen (of af te nemen).


Tattoo naalden zijn een ander verhaal. De bedoeling van tattoo naalden is dat ze de inkt in de middelste laag van de huid inbrengen zodat het er levenslang in blijft en niet verdwijnt (als het niet diep genoeg is) of niet gaat uitlopen en migreren (als het té diep is). Tattoo naalden gaan dus nooit door de huid heen. Het zijn eigenlijk een ijzeren kwastjes.


Bij de realistische tattoos die ik zet gebruik ik meestal vijf of zes soorten naalden. De kleinste zijn liners of shaders. Ze lijken op één naald maar eigenlijk zijn het drie of zelfs vijf kleine naaldjes die aan elkaar zijn gelast. Deze gebruik ik voor heel kleine details, bijvoorbeeld snorharen van dieren of een vacht op de neus.


Daarnaast gebruik ik magnums (nee, het heeft niks te maken met de actiefilms uit de jaren 80). Magnums zijn meerdere naalden aan elkaar gelast in 2 rijen zodat ze een platte en brede vorm hebben (net zoals een brede schilderskwast). Deze gebruik ik om brede oppervlaktes in te kleuren en als ik ze kantel kan ik mooi en snel dierlijke vacht of menselijke haar tatoeëren.


Tegenwoordig zijn deze naalden heel klein, gemakkelijk in gebruik en steriel. Dit noemen we een "cartridge". Zo’n cartridge heeft een plastic tubetje om de naald met een veer zodat het makkelijk omgewisseld kan worden. Bovendien is het aan de kant die in de machine aansluit dicht, zodat de inkt in het tubetje blijft en niet over de hele machine spettert.


Dit cartridge systeem is perfect voor realisme of andere stijlen waarbij veel verschillende soorten naalden nodig zijn. Dus als je een heleboel naalden op mijn tattoo-station ziet moet je niet denken dat het meer pijn gaat doen. Het is juist; hoe breder de naald is hoe minder pijnlijk het is.


Vergeet niet: het zijn maar ijzeren kwastjes!

254 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
Post: Blog2_Post
bottom of page